Yaza Elveda : 2016 Belçika GP

Yıllardan beri yaz arasından sonra Formula 1'in en güzel pisti Spa-Francorchamps ile sezonun ikinci yarısını açıyoruz. Özellikle on yılda F1'in klasik 16-17 yarışlık takvimi uzamaya başlayınca hem yaz arası uzamaya hem de Belçika GP artık sezon ortası bir yarış olarak anılmaya başlandı. Sosyal medyanın da hayatımıza girmeye başlamasıyla bu 4 haftalık uzun yaz tatilinin ikinci yarısı da genellikle Spa-Francorchamps'a düzülen methiyelerle geçmeye başladı. Şahsen bu tatlı sürece iyice sevmeye başladım. En azından FOM artık adam gibi vidyoları paylaşıyor da 2000 ve 2008'deki mücadeleleri güzelcene izliyoruz.

26 gün bekledikten sonra, üç farklı seansta üç farklı takımdan üç farklı pilotun lider bitirdiği antrenmanlardan sonra bilinmezlerle dolu bir yarışa giriş yaptık. Hamilton'ın aldığı cezalarla beraber tamamen yarış ayarlarına odaklanmasıyla beraber Rosberg'in şansı daha başlamadan fazlasıyla artmıştı. Diğer yandan Spa'nın normalden fazla sıcak olmasıyla buraya rakiplerine oranda daha fazla yumuşak setle gelen Ferrari motorlu takımlar için alarm zilleri çalmaya başlamıştı.

Alonso'nun hafta sonu ise 2015'i andırıyordu. Antrenmanlarda başlayan sorunlar sıralamalarda da devam etti ve yarışa 60 sıra cezasıyla galiba 2016'nın ceza rekorunu kırdı. Alonso ile bu konuda kıran kırana yarışa giren Hamilton ise 55'te kalarak ezeli rakibini bu sefer geçemedi. Alonso ile aynı güncellenmiş motoru kullanan Button ise hafta sonu motorla ilgili pek problem yaşamadı.

Spa için takımların lastik seçimleri


Rosberg, daha zorlu geçmesini beklediğimiz sıralama turlarında polü çok zorlanmadan aldı. Verstappen ise belki de sezonun en iyi sıralama turlarını geçirerek iki Ferrari ve takım arkadaşının önünde ilk çizgiye yerleşti. Force India da 6. ve 7. çizgiyi yakalayarak en hızlı 4. takım olduklarını perçinledi. McLaren ise en hızlı 6. takım olmasına rağmen Hamilton'ın Q1'de elenmesiyle kendisine ilk 10'a girecek boşluğu buldu. İngiliz takımın bu sene Q3'e kalmasıyla beraber öndekilerle daha rahat karşılaştırma yapabiliyoruz. Geçen sene Mercedes'ten yaklaşık 3 sn. yavaş kalan takım, bu sene sadece 1.4 sn yavaş kaldı.

Spa'da genel olarak motor gücü ön plana çıksa da çok akıcı virajlarıyla ikinci sektör denklemi fazlasıyla değiştirebiliyor. Cumartesi günkü en hızlı sektör derecelerine baktığımızda S2'de Verstappen'i lider olarak görüyoruz. Button da S2'de Rosberg'den sadece 0.2 sn yavaş kalmış. S2'de en hızlı 7. olan pilot, S1 ve S3'de ancak 16. ve 18. olabilmiş. Aynı durum bu kadar belirgin olmasa da Toro Rosso'da da var.

Pazar günü yarışa starttaki kaos ve Magnussen'in kazasıyla başladıktan sonra bütün resim değişti. İki Ferrari ve Verstappen gerilere düşerken Hamilton ilk 5'e kadar yükseldi. Yarış kırmızı bayraklarla durduktan sonra pilotlar lastik değiştirdi, aracında hasar olanlar hasarını düzeltti. Bir ara yarışın başında Alonso ile takımın araçtaki bir problemle ilgili telsiz konuşmasından sonra yine 2015'teki gibi yarış dışı kalmasına bekledik ama bu sefer bir problem yaşamadılar. Geçen sene sorunlu başlayan birçok hafta sonunda Honda problemi çözememiş ve pazar günü de erkenden veda etmişlerdi.

Açıkçası kırmızı bayraktan sonra yarış durgun geçse de bazı zevkli mücadeleler izledik. Verstappen'in yine sınırda savunmalarından sonra Raikkonen'nin biplenen küfürlerini dinledik. Bugüne kadar çok daha hafif olaylarda ceza veren Fia'nın Verstappen'i boş geçmesi de biraz tuhaf duruyor. Muhtemelen hikaye burada bitmedi, devamını izleyecek gibiyiz. Verstappen'in bu hamleleri daha çok Schumacher'i andırıyor, evet belki kural olarak ceza gerekmeyebilir ama taraftarlar izlerken bu işte bir yanlışlık var hissine kapılıyorlar.



Kırmızı bayrak öncesinde yaşananlar en çok Rosberg ve Ricciardo'ya yaradı. Bayrak, Hulkenberg'e de yarasa da Ricciardo'nun hasarlı aracının düzeltilmesi ve Hamilton 5.'liğe kadar yükselmesi Alman pilota bir kez daha podyuma mal oldu. Yine de uzun zaman sonra en derli toplu hafta sonunu geçirdi. Kariyerinde bir tane Le Mans galibiyeti olsa da F1 kariyeri olarak muhtemelen en zor zamanlarını yaşıyor. Çünkü Perez artık sadece pazar günleri değil, sıralama turlarında da Alman pilotu geçmeye başladı.

Pilotlar son pitlerini yapmaya başlayınca daha değişik bir görüntü ortaya çıkmaya başladı. Force India biraz hızlanırken, McLaren daha yavaş kalmaya başladı. Pitlere kadar Massa'lı grubu arkasında tutan Alonso, Massa'yı geçen Perez'e fazla direnemedi. Sonrasında Vettel'e de geçilen çifte dünya şampiyonu yarışın son bölümünde Massa, Bottas ve Raikkonen'li gruba iyi direndi ve 7. olarak takımının puan klasmanında Toro Rosso'yu geçmesini sağladı. Özellikle S2'de aldığı 0.7 sn'yi S3 ve S1'de DRS'nin yardımıyla geri veren Alonso buna rağmen Brezilyalı pilottan atak yemedi. Burada Massa'nın formsuzluğunun da altını çizmek gerekiyor. Bu yıl Bottas iyice ön plana çıkarken Massa da takıma veda etmeye yaklaşıyor gibi görünüyor. Yarışı Massa bu grubun arkasında yarışı 10. bitirirken, Verstappen de ancak 11. olabildi.

Takımlar klasmanında Force India Williams'ı geçerken, McLaren de Toro Rosso'yu geçti. Red Bull da Ferrari ile farkını artırdı. Klasmanda geriye düşen bu takımlarda sırasıyla Massa, Kyvat ve Vettel'in formsuzluğu da önemli rol oynadı. Özellikle Kvyat'ın. Artık Dr. Helmut Marko'nun huyunu iyi biliyoruz, bu kadar silik bir Kvyat'a sene sonuna kadar dahi sabır göstermeyebilir. Sezonun bitmesine daha 8 yarış var, belki son 4 yarışta şu an GP2'nin lideri olan Gasly'yi görürsek herhalde kimse şaşırmaz.

Şampiyonanın tepesinde de Rosberg puan farkını azalttı. Alman pilot yarışı kazansa da Hamilton zararı minimize ederek podyuma çıkmayı başardı. Eğer Rosberg Hamilton'la başabaş yarışacağı birkaç mücadeleyi kazanamazsa Hamilton'ın bu psikolojik üstünlüğüyle 4. şampiyonluğuna uzanması zor olmayabilir. Bu arada Red Bull ve Ferrari de hem takım içinde hem de birbirleriyle mücadele edecekler. Ricciardo son 3 yarışta podyuma çıkarak moral kazanırken, Ferrari sorunlar yaşamaya devam ediyor. Yine de Ferrari'nin az farkla en hızlı 2. takım pozisyonunu koruyor olabilir. Takımlar klasmanında 2.'liği almak için takım olarak daha az hata yapan taraf olmalılar. Orta bölümde ise Force India kaptığı 4.'lüğü verecek gibi görünmüyor. Monza'dan sonra McLaren'in de orta grubu iyice dahil olmasını bekleyebiliriz.

Ayrıntılı yarış sonucu


Gridin arkasında da Toro Rosso ivme kaybetse de Haas'ın kapasitesi onları yakalamaya yetmeyecektir, Renault da bu seneyi tabiri caizse pas geçerken, Sauber puan almaya kovalayacak. Herhalde arka grupta Ocon ve Wehrlein'ın mücadelesini izlemek en heyecan verici olay şimdilik. Diğer başka bir efsanevi pist olan Monza'da görüşmek üzere.


Yorumlar

Popüler Yayınlar